Qualitours professionele reisplanners

logo SGR   logo ANVR
Europalaan 12
Utrecht 030 - 6054 888

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item DescriptionReisverslagen     uitprinten    tip een vriend 
Kroatië

Van 24-09-2004 t/m 03-10-2004 (10 dagen)
Geschreven door: Frans

KROATIË

Eigenlijk was het niet de bedoeling om naar Kroatië op vakantie te gaan. Maar op het laatste moment toch hiervoor gekozen omdat het in Kroatië eind september nog lekker weer is. En je kunt het makkelijk met de auto doen.

Op vrijdag ochtend om ’n uur of negen vertrokken. Dan ga je uiteraard via de Duitse Autobahnen. Met de nodige stops waren we om zeven uur ’s avonds voorbij München. Toen hebben we besloten om in Rosenheim langs de Autobahn te overnachten.
Prima hotel, maar wat een geld zeg. Beter de volgende keer van tevoren ergens iets reserveren.
Op zaterdag zijn we rond half tien weer weggereden en ’s middags om drie uur waren we in Porec. We hebben de route via Oostenrijk uiteraard richting Slovenië gevolgd. Wat een fantastische berggezichten. Het had op de Zugspitze al gesneeuwd! Verder zijn we ook nog een stukje door Italië (via Udine) gereden. Dat hebben we terug niet gedaan. Toen via Ljubljana gereden. Dat was sneller. Prachtige snelwegen in Slovenië. Ongelofelijk hoe snel dat land zich aanpast aan West Europa.
Het hotel waar we logeerden stamt nog uit de Joegoslavische tijd, een enorme betonnen blokkendoos. Maar ze hebben met de inrichting geprobeerd er iets leuks van te maken. En van een drie sterren hotel mag geen bijzondere luxe verwachten. De prijs was ook erg laag. We zaten geloof ik per nacht met ontbijt en diner voor € 20,00 per persoon. Ontbijt en diner zelfs in buffetvorm. Een grote kamer met complete badkamer, balkon en een TV met zelfs ’n Nederlandse zender er op. De prijs/kwaliteitsverhouding was daarom ook perfect.

Vanaf het balkon konden we de zee zien. Door de tuin lopen en we zaten aan de oever. Strand is er bijna niet. Het gras loopt door tot aan het water en hier en daar zijn rotsen en betonplateaus in zee.


Langs de kust is dat eigenlijk overal zo in Istrië. Zelfs bij de enorme campings die er overal zijn, tref je maar erg weinig stranden. Het meeste water vertier is dan ook in de zwembaden en langs de grind en rotsstranden.
Veel campings dus, langs de gehele kust van Istrië. Maar die waren nu zo goed als leeg. Het lijkt er dus erg op, dat Istrië echt een gezinsbestemming is. Want als je naar de verschillende dorpen en stadjes kijkt, dan zijn ze wel ingesteld op grote hoeveelheden mensen. Overal enorme terrassen en parkeerterreinen.
Het wegennet is verrassend goed. Er zijn dan wel geen 4-baans wegen. Maar er wordt volop onderhoud gepleegd aan de 2- en 3-baans wegen. Zelfs wordt er hier en daar een 4-baans weg gebouwd. En schoon langs de kant van de weg. Je moet dat echt zelf gezien hebben. Langs de weg lopen mensen rotzooi op te rapen! Daar kunnen wij hier nog wat van leren.

Het was zeker de moeite waard om de 1.385 km te rijden. Het weer is eigenlijk al die 10 dagen goed geweest. Elke dag zowat zon. Af en toe bewolking, maar nooit de hele dag. Alleen ’s avonds koelt het af, dan heb je een sweater of zoiets nodig.
Het is jammer dat we eind september daar waren. Weinig mensen die het ’s avonds ook nog gezellig maken als je buiten loopt. Maar dat zei ik al. Het is vast en zeker een gezins bestemming. En dan zit je hier in juli en augustus natuurlijk goed.

POREC

Een oud stadje, gebouwd op een in zee uitstekende landtong. De bebouwing in het oude dorp is authentiek en minimaal Middeleeuws. Er zijn best nog wel wat leuke bezienswaardigheden. Het heeft zelfs een museum. Verder is Porec vooral leuk bij de haven. Veel standjes met kunst, kleding en allerlei snuisterijen. Veel terrassen en in de haven de mooiste schepen. Eten kun je overal en de prijs valt erg mee. Met z’n tweeën ’n hoofdgerecht met ’n glaasje wijn er bij, dan nog een toetje en koffie en we hoefden nog geen € 20,00 totaal te betalen. Daar kun je nog eens uit eten gaan!
Het is overigens een dorp waar veel ouderen komen in het naseizoen. Hoeft natuurlijk niet ongezellig te zijn, maar voor jongeren die graag lol maken op terrasjes en zo is het wat minder. Die moeten echt in de zomermaanden juli en augustus komen.

PULA

Havenstad en tevens de belangrijkste stad van het schiereiland Istrië. Ook het bestuurlijk centrum van Istrië.
Het is een grote woon/werk stad. Het enige interessante in deze stad is het enorme Romeinse Amfitheater. Een van de best bewaarde ruïnes van Europa.

ROVINJ

Zoals de andere plaatjes in Istrië is ook Rovinj heel oud. Het oude centrum is op een heuvel in zee gebouwd. Veel smalle straatjes met hoge dicht op elkaar staande huizen. De straten zijn geplaveid met enorme blokken marmer lijkt het wel. Niet echt geschikt voor hoge hakken en mensen die slecht ter been zijn. Maar een prachtig idyllisch stadje. Beneden rondom de haven ook hier erg veel terrassen met bijbehorende gezelligheid. Rovinj wordt ook wel het kunstenaarsdorp genoemd. Veel galeries en kunstwinkeltjes.

OPATIJA

Grote badplaats aan de andere kant van Istrië. Officieel heet dit stuk van Kroatië de Kvarner Riviera. Opatija ligt aan de voet van en tegen een langgerekte heuvel. Mondain maar ook gewoon oud en een beetje vergane glorie. De oude statige hotels zijn natuurlijk nog steeds fraai. Het geheel doet echter een beetje verwaarloosd aan in tegenstelling tot de andere badplaatsjes. Je kunt wel zien, dat hier over het algemeen veel ouderen met centjes komen. Niet echt een bestemming voor gezinnen. Erg veel hotels. Behoorlijk veel niveauverschil. Wel een fraaie wandelpromenade en mooie jachthaven.

UMAG

Badplaats die bekend staat om de vele campings en appartementen in de omgeving. Een redelijk vlakke badplaats rondom een grote baai met jachthaven. Ook hier weer veel terrassen en winkeltjes. In voor en naseizoen is het lekker rustig.
Hou je van zandstrand, dan moet je niet in Istrië zijn, dan moet je naar een van de eilanden voor de kust of naar Spanje of Italië rijden. Maar verder vond ik Istrië een streek waar ik plezierig tien dagen verbleven heb. Maar dat was dan ook lang genoeg. Misschien dat het in het hoogseizoen dus veel gezelliger is.

September/oktober 2004.

Reacties:

  • Onze vakantie in Andalusië zit er op en ik wilde u laten weten, dat wij zeer tevreden zijn over de door u samengestelde en geregelde reis. Alles was keurig verzorgd en klopte als 'n bus. Onze complimenten daarvoor.

    Magda en Theo, Arnhem