Qualitours professionele reisplanners

logo SGR   logo ANVR
Europalaan 12
Utrecht 030 - 6054 888

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item Description

Item Title

Item DescriptionReisverslagen     uitprinten    tip een vriend 
La Palma

Van 21-04-2005 t/m 22-04-2005 (2 dagen)
Geschreven door: Frank

LA PALMA Canarische eilanden/Spanje

De luchthaven
Met een erg vroege vlucht vanaf Amsterdam naar La Palma voor een bliksembezoek. Ik wist niet goed wat ik daar nou bij voor moest stellen. Maar goed dat ik het gedaan heb, want het heeft mij nu een duidelijk beeld gegeven van het eiland.
Een prachtige natuur. Varïerend van de mooiste bloemen en planten tot imposante afgronden en vulkanen.
Het eiland is niet voor iedereen geschikt.
Ten eerste moet je niet erg slecht ter been zijn. Tenminste, als je buiten Puerto Naos wil komen dan.
La Palma is namelijk een van de stijlste eilanden ter wereld. De hoogteverschillen worden overbrugd door heel veel stijgende en dalende haarspeldbochtige wegen. Je moet dan ook niet bang zijn om auto te rijden. Er is één belangrijke 2-baans weg dwars over het eiland en de andere wegen lopen in een rondje om het eiland heen als het ware.
Voor wandelaars is het werkelijk een paradijs. Echter met name in de winter is het verstandig om onder leiding van een gids de bergwandelingen te maken. Het weer kan, op grotere hoogte, namelijk zo ontzettend snel omslaan, dat je binnen enkele minuten niet verder dan zo'n 50 meter kunt kijken. Hiermee is overigens niet gezegd, dat het altijd slecht weer is op La Palma. Zeker niet, want het is niet voor niets een van de Canarische Eilanden. Dus zonneschijn volop. Aan de westkant een ietsiepietse meer zongarantie dan aan de oostkant van het eiland. Let op! In januari en februari kan het wel eens gebeuren, dat het weer een beetje tegen zit. Dan is het 's avonds wat koeler en zou je kunnen wensen dat er verwarming aanwezig was. Maar die kennen ze niet! Dus in de winter is een trui of fleece geen overbodige luxe. Voor de rest is het prima genieten op de zwarte lavastranden en op de wandelpaden in de bergen.
Voor de wandelaars is de beste lokatie om te logeren rondom Puerto Naos, Tazacorte en Los Cancajos. De mooiste en meeste wandelroutes zijn van hieruit het snelst en makkelijkst te bereiken.
Tijdens mijn bezoek was de temperatuur 24 tot 25 graden en volop zonnig. Dan zou je wat langer willen blijven om van dat zonnetje te genieten.
Je moet echter wel met een duidelijk doel naar La Palma komen. Er is weinig tot geen nachtleven.
Hieronder beschrijf ik beknopt de belangrijkste plaatsjes.
Voor rustzoekers een uitstekende bestemming. Ook als er opgroeiende kinderen bij zijn. Die kunnen echt vrij spelen in de natuur als er bijvoorbeeld in een casita wordt gelogeerd.
De grotere hotels en appartementen liggen in de badplaatsjes. Hou je van wandelen en wil je 's avonds toch een terrasje om mensen te kijken, dan is het zeker een aanrader om bijvoorbeeld in Puerto Naos te gaan logeren of Los Cancajos.

Behalve de natuur en het wandelen is er op La Palma nog een heel bijzondere activiteit. En dat is de sterrenwacht. Op de toppen van de bergen staan grote sterrenkijkers, waar dagelijks de hemel wordt afgespeurd. Mede vanwege die sterrenwacht, mag er 's avonds na 10 uur geen vliegtuig meer landen of opstijgen tot de dageraad. Straatverlichting is er slechts hier en daar in de stadjes. De buitenwegen zijn ronduit donker te noemen als de avond eenmaal is gevallen. Dit alles om lichtvervuiling te voorkomen!
Dus wilt u eens onder een prachtige sterrenhemel slapen? Ga dan naar La Palma.

Los Cancajos

Een badplaats aan de oostkant van La Palma op zeer korte afstand van de luchthaven! Afhankelijk van de windrichting, kan het zijn, dat u in uw accommodatie af en toe een vliegtuig ziet en hoort stijgen of landen. Dat zijn er trouwens geen tientallen op een dag.
Het plaatsje is een verzameling van accommodaties met hier en daar een klein winkelcentrum waar ook wat restaurantjes en barretjes zijn. Een echt oude dorpskern is er niet.
Vanuit Los Cancajos kunt u prima wandeltochten gaan ondernemen. Wel even met de bus of huurauto een stukje richting berggebied, waar de wandelingen zijn uitgezet.
Het plaatsje is heuvelachtig en de accommodatie-concentraties zijn onderling
niet via wandelpaden met elkaar verbonden.

Santa Cruz de La Palma

Casita Casa Salvador
Hoofdstad van het eiland.
Een mooie oude stad met veel koloniale gebouwen. Hier is de historie van de vroegere scheepvaart nog duidelijk aanwezig.
Vanuit Santa Cruz vertrokken de schepen naar West Indië. De inwoners van La Palma voelen zich dan ook meer aangetrokken tot het Spaanstalige "West Indië" dan tot het Spaanse vasteland.

Los Llanos

Het commerciële hart van het eiland.
Een woon-werkstad met de grootste winklel concentratie van het eiland. Hier zijn de grote supermarkten e.d.
Niet bijster aantrekkelijk qua bouw.

Puerto Naos

Een leuk klein badplaatsje met een mini-boulevard waar je 's avonds nog gezellig een terrasje aan zee kunt pikken. Een verzameling van appartementen en hotels (over het algemeen kleinschalig) is rondom het boulevardje gebouwd. Er zijn voldoende winkels om boodschappen te doen.
Puerto Naos heeft een redelijk groot lava-strand.
Ook Puerto Naos is een uitstekend uitgangspunt voor wandelingen.


Tazacorte

Casita Casa Las Pereras
Een woon-werkstadje met een piepkleine boulevard met terrasjes, waar het heerlijk ijsjes eten is.
Het zwrte lavastrand ligt tegen de boulevard aan.
Vanuit Tazacorte vertrekken ook de excursieboten die langs het eiland varen.

Fuencaliente

Onderaan het eiland ligt Fuencaliente. Een stadje in de bergen en wel een stukje vanaf de kust. (Echt een auto nodig!) Hier wordt gewoond en gewerkt, maar er zijn ook enkele hotels. Prima als u het zuiden van het eiland wilt bezoeken.

CASITA'S

Casita Casa Isaac
Dat is eigenlijk waar La Palma beroemd om aan het worden is. Kleine complexjes van 3 of 4 appartementen of bungalows midden in een bananenplantage of in een klein dorp of zomaar tegen een heuvel "geplakt". Heerlijk rustig. Opgroeiende kinderen kunnen zich hier uitleven in de natuur. Weer "kind" zijn: wroeten in de aarde, tjiktjaks bestuderen, zwemmen als er een zwembad is.
Als je een studieproject moet afmaken. Ga naar een casita op La Palma en je krijgt de rust en inspiratie om je volledig op te storten.
Maar denk er wel aan: je hebt een auto('tje) nodig.


Reacties:

  • Gisteravond zijn we weer veilig thuisgekomen uit Spanje. Met veel genoegen kijken we, samen met onze vrienden, terug op onze tocht door Andalusië. En dat als "verwende" Italië gangers. Veel indrukken opgedaan van de cultuur maar ook genoten van de natuur en de mensen. Het weer heeft ook in alle opzichten meegewerkt en niet in de laatste plaats de uitgestippelde route en keuzen van de hotels. Hartelijk dank daarvoor.

    Nelleke en Jan, Zeist